Montagehandleiding

Uw eigen veiligheid staat namelijk voorop! Voor een veilige wissel van het reservewiel hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld. Afhankelijk van het merk en/of model van uw voertuig kunnen kleine details afwijken.

Bekijk onze instructievideo en neem onderstaande veiligheidsvoorschriften in acht alvorens u begint met het wisselen van het reservewiel.

Instructievideo

Veilig positioneren van het voertuig

Om het reservewiel op de juiste manier te monteren moet u een zo veilige mogelijke plek langs de weg of vluchtstrook (pechstrook) opzoeken. Vervolgens zet u de gevarenlichten aan en is het verplicht de reflecterende jas te dragen. De gevaren driehoek plaatst u op circa 50 meter achter het voertuig op een veilige plaats zodat u het overige verkeer niet hindert.

Handgeschakelde transmissie

Bij een voertuig met een handgeschakelde versnellingsbak schakelt u de eerste versnelling in om de wielen te blokkeren, trek de parkeerrem aan, tenzij deze in de automatische stand staat, en zet het contact af.

Automatische transmissie

Bij een voertuig met een automatische transmissie selecteert u stand “P” om de wielen te blokkeren, trek de parkeerrem aan, tenzij deze in de automatische stand staat, en zet het contact af. Controleer of de lampjes van de parkeerrem op het instrumentenpaneel blijven branden.

Wiel vervangen

Eenmaal gedaan, kunt u beginnen met het vervangen van het lekke wiel. Zet het voertuig op de handrem en draai de wielmoeren een slag los met de speciale sleutel die in de reservewielkit meegeleverd is. Plaats daarna de krik onder het voertuig volgens de instructies van de autofabrikant, waarbij u ervoor moet zorgen dat het lekke wiel net van de grond komt.

Ga nooit onder een voertuig liggen die alleen op de krik steunt

Draai de wielbouten/-moeren waarmee het wiel vastzit volledig los en verwijder het defecte wiel. Nu kunt u het wiel vervangen door het reservewiel en de wielbouten/-moeren handvast draaien.

Laat het voertuig zakken tot op de grond en draai de wielbouten na met een gezonde maar stevige slag totdat u niet verder kunt draaien.

U kunt uw reis vervolgen.

Houd een maximum snelheid aan van 80km/u en laat het lekke wiel zo snel mogelijk repareren of vervangen door een bandenspecialist